Ako pripraviť zemiakovú tortilu ( Španielskú tortillu)

Zemiaková tortila je jedným z najtradičnejších a najznámejších receptov vo Španielsku.

Dnes v Linguarte vám ukážeme, ako pripraviť tento klasický recept.

Tento recept je pre 4 osoby.

 

Ingrediencie:

  • 5 čerstvých vajec
  • 500 gramov zemiakov
  • Olivový olej
  • Soľ

 

Príprava:

  1. Ošúpte zemiaky a potom ich nakrájajte na kocky alebo na malé kúsky. Je dôležité krájať zemiaky na pravidelné kúsky, aby sa pekne opečené.
  2. Do horúcej panvice vložte zemiaky s dostatočným množstvom olivového oleja, aby ich pokryl. Zemiaky často premiešajte. Keď sú zemiaky mäkké, zvýšte teplotu, aby sa okraje zemiakov trochu opražili.
  3. Po opečení ich nechajte odkvapkať, aby ste odstránili nadbytočný olej. Zemiaky okoreňte soľou. Vajcia rozklepnite do misky a veľmi dobre ich vymiešajte. Potom pridajte zemiaky do tejto misky a všetko dôkladne premiešajte.
  4. Celú zmes vložte do hlbšej panvice s trochou olivového oleja. Panvica už musí byť horúca. Zmes premiešajte nad veľkým ohňom. Keď začne zmes stúpať, pohybujte panvicou zo strany na stranu, až kým sa tortila nesfúkne.
  5. Panvicu zakryte tanierom a veľmi rýchlo ju obráťte hore nohami. Tortilu potom vráťte späť do panvice, aby sa uvarila aj druhá strana. Uvaríte ju do tej textúry, ktorá sa vám najviac páči.

 

Zemiakovú tortilu môžete jesť samotnú alebo s prílohou, napríklad so zeleným šalátom, paradajkovým šalátom, opečenými zelenými paprikami alebo cesnakovými hubami.

Ak máte chuť, môžete zemiakovú tortilu pripraviť aj s cibuľou. V tomto prípade postupujte rovnako ako vyššie, ale cibuľu nakrájajte na malé kúsky a opražte ju na samostatnej panvici. Potom zmes z cibule, uvarených zemiakov a vajec premiešajte a všetko uvaríte na hlbšej panvici.

 

Dobrú chuť a pozrite si aj ďalší z našich článkov, kde vysvetlujeme ďalšie recepty zo Španielska a Latinskej Ameriky.